Ayurvedische massage

De ayurvedische massages worden met heerlijk geurende warme kruidenoliën gedaan.
De warme olie zorgt voor een kalme geest, een mooie huid (en dus een jonge uitstraling!) en voedt de weefsels. Warme olie werkt tevens pijnstillend en versterkend op het zenuwstelsel.

Een goede massageolie maakt het weefsel zacht en laat de medicinale kruiden goed doordringen in de weefsels. De meeste ayurvedische olie is op basis van sesamolie. Deze heeft een penetrerend effect en bereikt de zenuwuiteinden waardoor stress losgelaten kan worden. Door oliemassages worden ook kristallen opgelost die zich in de weefsels bevinden. Kristallen zijn vaak opgehoopte emoties en/of toxines doordat het lichaam niet goed kan ontgiften.

Door de massage worden de kruiden direct door de huid in het lichaam opgenomen. Zo komen ze in de bloedbaan terecht en bereiken ook de organen en de weefsels. De olie zorgt ervoor dat de schadelijke stoffen in het lichaam losgemaakt worden. Door de massage worden de afvalstoffen gestimuleerd het lichaam te verlaten via de huid of andere uitscheidingsorganen.

Tijdens de massage worden ook verschillende marmapunten (energiepunten) gestimuleerd. Dit heeft een ontgiftend, stimulerend en ontspannend effect.

Massages kunnen op hoofd, schouders, gezicht, voeten en het gehele lichaam. Dit laatste wordt  “Abhyanga” genoemd. In India wordt de Abhyanga uitgevoerd door 2 personen. In onze praktijk is dit ook mogelijk.

Je kunt ook basti’s doen bij de oren, ogen en gewrichten.

Een Nasya doe je om de holtes te reinigen. Goed bij holteontstekingen en verkoudheid.

Taila = olie

Tijdens  Ayurvedische massages wordt (bijna) altijd met verwarmde medicinale olie gewerkt. De oliën die ik gebruik zijn afkomstig uit India en zijn van uitstekende kwaliteit.

Welke olie ik kies is afhankelijk van de persoon en de klacht(en) van deze persoon. In de Ayurveda kent men 3 dosha`s (types): Vata – Pitta – Kapha en mengvormen van deze types.

Elk dosha heeft andere olie nodig.

Abhyanga (lichaam)

Abhyanga is een algehele lichaamsmassage met warme kruidenoliën.

Deze massage is een weldaad voor lichaam en geest en kan ook preventief gegeven worden voor het behoud van een goede gezondheid.

De voordelen van een ayurvedische massage:

 • heeft een verjongende werking op lichaam en geest
 • verhoogt de weerstand
 • heft vermoeidheid op
 • bevordert een goede nachtrust
 • verbetert bloedcirculatie
 • versterkt het zenuwstelsel
 • stimuleert de functies van vitale organen
 • verbetert de structuur van de huid
 • geeft lichamelijke en geestelijke ontspanning
 • brengt verhoogde Vata tot rust
 • vermindert pijn en stijfheid

Abhyanga kan uitgevoerd worden door één persoon, maar wordt ook vaak uitgevoerd door twee personen. Doordat de handen van beide masseurs synchroon over het lichaam gaan kan een diepe ontspanning waargenomen worden. 

Indicaties: zenuwaandoeningen, zwakte, stress, angsten, huidaandoeningen, pijn, psychische problemen, hoofdpijn, rugpijn en andere pijnen, slapeloosheid, gewrichtsaandoeningen, spieraandoeningen enz..

Marmamassage

De Ayurvedische marmamassage is een hele mooie massage om (emotionele) blokkades op te lossen.  Marmapunten zijn plekken op het lichaam waar Prana (de levensenergie) en bewustzijn, aan de oppervlakte komt. In totaal zijn er 107 marmapunten verspreid over het lichaaam.

Door subtiele druk uit te oefenen op deze punten, stimuleren we de levensenergie in dat gebied en de daaraan verbonden organen. Daarnaast worden de blokkades in de energiebanen opgeheven.

De marmamassage reinigt het lichaam, fysiek en geestelijk. Het stimuleert het zelf genezend vermogen van het lichaam.

Het effect van marmamassage:

 • verlicht spierspanning
 • bestrijdt vermoeidheid, stress en slapeloosheid
 • betere bloedsomloop
 • verbeterde werking van de organen
 • stimuleert het lymfesysteem
 • lichaam komt in balans
 • ontspanning 
 • vermindert klachten als gevolg van stress

Er wordt gebruik gemaakt van warme kruiden oliën. Afhankelijk van de constitutie en/of de klachten wordt er een olie uitgezocht passend bij jou.

Garshan massage (poedermassage)

Deze massage werkt op de lymfestromen en is vergelijkbaar met de westerse lymfedrainage. Er wordt gebruik gemaakt van een ayurvedisch kruidenpoeder. Ideale massage voor het verwijderen van ama (afvalstoffen), bij gewichtsverlies en bij verhoogde kapha. De doorbloeding van de huid wordt gestimuleerd en de bindweefselkwaliteit wordt verhoogd.

Swedana (zweettherapie)

Wil jij ook Swedana ondergaan, een schoon lichaam en een heldere geest krijgen doordat je toxines kwijt raakt?

Na een lichaamsmassage is zeker aan te raden om een half uurtje in de zweetcabine (met heerlijke melange van kruiden) te zitten. Door de stoom gaan de poriën verder open staan en worden de oliën nog beter opgenomen tot diep in de weefsels. Afvalstoffen komen dan makkelijker los.

Nasya (voorhoofdsholte)

Een nasya is een ideale methode voor het reinigen van de neus- en voorhoofdsholten. Om de holten goed te openen wordt er eerst een ayurvedische gezichtsmassage gegeven, gevolgd door een warmtebehandeling met stoomdoekjes. Hierna worden er in elk neusgat enkele druppels ayurvedische kruidenolie gepipetteerd. Om de olie goed door te laten dringen in de holten wordt geëindigd met een korte gezichtsmassage.

Deze behandeling is toe te passen bij klachten zoals verkoudheid, sinusitus, oorontstekingen of een zwaar gevoel in het hoofd.

Janu basti (knie)

Deze ayurvedische gewrichtsbehandeling wordt toegepast bij pijn aan de kniegewrichten of in de kniestreek (zoals o.a. bij artritis en reumatoïde artritis)

Bij een janu basti wordt een ronde deegwal op de knie aangebracht. Hierin wordt warme medicinale kruidenolie gegoten. De olie wordt voortdurend ververst zodat deze warm blijft. De medicinale olie heeft daardoor een diepe werking.

Afhankelijk van de klacht kan dit proces 20 tot 30 minuten in beslag nemen.

Hierna wordt een plaatselijke hitte behandeling gegeven waardoor de afvalstoffen nog gemakkelijker vrijkomen. Er wordt afgesloten met een korte massage.

Padabhyanga (voeten)

Deze ayurvedische voet-/onderbeen-massage is eigenlijk een kleine algehele lichaamsmassage. Door een zachte aanraking worden alle organen in het lichaam gestimuleerd.  Tevens bevordert het de bloedsomloop, geeft kalmte en energie, behandelt pijn en vermoeidheid en helpt afvalstoffen af te voeren.

Kati basti (rug)

Deze ayurvedische gewrichtsbehandeling wordt toegepast bij rugklachten zoals o.a.:

 • chronische lage rugpijn
 • rugstijfheid
 • ontstekings- en of spierpijn
 • rugpijnen tussen de schouderbladen
 • rugklachten die vanuit het bekkengebied of vanuit de buik doorstralen naar de rug

Bij een kati basti wordt een ronde deegwal op de rug aangebracht. Hierin wordt warme medicinale kruidenolie gegoten. De olie wordt voortdurend ververst zodat deze warm blijft. De medicinale olie heeft daardoor een diepe werking.

Afhankelijk van de klacht kan dit proces 20 tot 30 minuten in beslag nemen.

Hierna wordt een plaatselijke hitte behandeling gegeven waardoor de afvalstoffen nog gemakkelijker vrijkomen. Er wordt afgesloten met een korte rugmassage.

Effecten van deze ayurvedische behandeling:

 • versterken en voeden van spieren en zenuwen
 • verhoging van de bloedcirculatie op de aangedane plek
 • diepe ontspanning op de plaats die overbelast is
 • verlichten van pijn en stijfheid

  Shiro-abhyanga (hoofd)

  Dit is een ayurvedische hoofdmassage. Deze massage zorgt voor rust in het hoofd, geeft algehele ontspanning en verbetert de concentratie en de conditie van het haar.

  Shirodhara (hoofd)

  Een Shirodhara is een ayurvedische behandeling van het hoofd waarbij je mentaal helemaal tot rust komt. Bij een Shirodhara lig je helemaal ontspannen op de massagetafel en wordt er met behulp van een speciale Shirodharapot in een continue stroom warme kruidenolie op je voorhoofd (en derde oog) gegoten.

  Heb je veel stress? Slaap je slecht? Veel hoofdpijn, geestelijk uitgeput of helemaal geen fut meer?

  Tevens ideaal voor nerveuze aandoeningen en sinusitis.

  Voor een Shirodhara gebruiken wij overvloedig veel olie omdat het ongeveer een half uur continu over je voorhoofd moet stromen. De olie wordt steeds opgevangen, warm gehouden en opnieuw in de pot gegoten. Voor de behandelaar is het een leuk maar intensief werk. We gebruiken 2 liter olie. Dat maakt het duur maar het voordeel is dat je deze olie zo’n 6-7x kunt gebruiken. Je krijgt de fles mee naar huis en je brengt deze de volgende keer weer mee.