Colon Hydrotherapie (of hoge darmspoeling) is een therapievorm waarbij de binnenkant van de dikke darm gereinigd wordt met warm gezuiverd water.

Onder een zeer lichte druk wordt er door middel van een apparaat warm water in de darm gebracht. Op deze manier worden de aangekoekte afvalstoffen, die in de loop der jaren vast zijn gaan zitten, losgeweekt en naderhand verwijderd.

Het is een heel simpele manier om je darmen schoon te krijgen en weer optimaal te laten werken. Dichtgeslibde darmen kunnen namelijk hun werking, het opnemen en verwerken van voedingsstoffen uit de voeding, niet goed uitvoeren.

Natuurgeneeskundig gezien wijzen heel veel ziektes en kwaaltjes erop dat het lichaam bezig is om afvalstoffen te verwijderen. Hoe meer afvalstoffen in het lichaam aanwezig zijn, hoe groter de kans op ziektes. Dit wordt heel goed beschreven in het systeem van Reckeweg.

Door onze huidige leefwijze krijgen we vanzelf allerlei toxines in ons lichaam. Denk maar eens aan de bestrijdingsmiddelen, de kleur-, geur- en smaaktstoffen in onze voeding.

Door verkeerde eetgewoontes, maar ook door bijvoorbeeld medicijnen, antibiotica, luchtvervuiling, stress enz. komen er heel wat afvalstoffen in onze darmen terecht. Daar gaan ze in de loop der jaren vastzitten en belemmeren op die manier een goede werking van de darmen. De noodzakelijke stoffen, zoals o.a. vitaminen en mineralen, worden niet goed meer door het lichaam opgenomen en verwerkt.

Dit resulteert in een slechte gezondheid.

Hoe

De cliënt neemt plaats op de behandeltafel. Wanneer hij/zij er klaar voor is wordt de canule ingebracht en kan het spoelen beginnen. Dit gebeurt door het water, op een temperatuur van 32 °C tot 38 °C, met een lichte druk in de dikke darm te laten stromen.

Er wordt gebruik gemaakt van een gesloten systeem zodat er geen vieze luchtjes vrij komen. Wanneer men aandrang voelt wordt het water, samen met de ontlasting en de afvalstoffen, door het apparaat afgevoerd. Ondertussen wordt de buik gemasseerd. Het aangekoekte materiaal komt zo gemakkelijker los van de darmwand.

Deze handelingen, van vullen en legen, worden een aantal keren herhaald zodat er veel oud materiaal, dat jarenlang in de darm gezeten heeft, losgeweekt wordt en weggespoeld kan worden.

Wanneer men voor de eerste keer Colon Hydrotherapie ondergaat, is het aan te bevelen om te beginnen met vier weken achter elkaar elke week 1 behandeling te doen. In de meeste gevallen zal dit tot een goed resultaat leiden. Indien niet, wordt er bekeken of het verstandig/nodig is om nog één of meerdere behandelingen te ondergaan. Dit hangt helemaal van de klacht af maar ook van de persoonlijke omstandigheden van de cliënt.

Om blijvend effect te hebben van een schone darm, is het aan te raden om één of twee keer per jaar een Colon Hydrotherapie behandeling te ondergaan. Men kan dit vergelijken met het doen van een vastenkuur in het voorjaar en in het najaar.

Voor wie

Heb je één of meer van onderstaande klachten…..

 • chronische darmproblemen
 • slechte stoelgang
 • spijsverteringsproblemen (opgeblazen gevoel, maagzuur, opboeren, winderigheid)
 • chronische ontstekingen
 • gewrichtsklachten
 • spierpijnen
 • lusteloosheid
 • (chronische) vermoeidheid
 • slechte adem
 • beslagen tong
 • menstruatieklachten
 • huidklachten (o.a. eczeem, acne)
 • hoge bloeddruk
 • overgewicht
 • preventief (reiniging in het voor- en najaar)

….. dan wil ik je graag helpen!

Resultaat

Colon Hydrotherapie reguleert de peristaltiek van de darm, onttrekt er de aanwezige afvalstoffen en verwijdert andere verstorende invloeden. Doordat de darm weer beter gaat werken kan deze bijvoorbeeld ook beter vitamines en mineralen opnemen. Dit draagt zeker bij tot een goede gezondheid. De klachten zullen verminderen of zelfs helemaal weggaan.

Als de darmen schoner zijn, zal men zich dus veel beter voelen.
Colon Hydrotherapie zal tevens leiden tot een algehele verbetering van de vitaliteit, veerkracht en doorbloeding van het lichaam.

Ook stress is een boosdoener voor een goede werking van de darm. De darm is immers de opslagplaats voor emoties.
Daarom zal je na de behandeling ook allerlei emoties kunnen ervaren. Door de darm in optimale conditie te brengen zal er een emotionele rust ontstaan.

Colon Hydrotherapie